Truskawki + 0,5 l. śmietany o zawartości tłuszczu 36% + śmietana 12% lub jogurt + 3 czubate łyżki cukru pudru + wafle gofrowe + lody śmietankowe lub truskawkowe + polewa czekoladowa (wiórki).
- Pokrój 1/3 truskawek na plasterki i zasyp cukrem (1 łyżka), poczekaj aż puszczą sok.
- 1/3 truskawek zmiksuj z łyżką cukru i jogurtem lub śmietaną 12% (proporcja wg własnych preferencji - słodkość syropu).
- Ubij śmietanę, (pod koniec ubijania) dodaj cukier puder, wstaw do lodówki.
- Nałóż do pucharka lody, dodaj pokrojone truskawki, nałóż śmietanę, dodaj całe truskawki, nałóż kolejną warstwę śmietany, ozdób truskawkami i zalej koktajlem, tak, żeby wypełnił luki pomiędzy owocami, ale nie pokrył całej śmietany (lub dodaj na koniec łyżkę śmietany).
- Dodaj wafel (dwa skrzydełka), ozdób polewą czekoladową lub wiórkami.
Z podanej ilości wychodzą ok. 3-4 porcje.