Bzy, pszczoły i miód
Te kuszące zapachem i kolorem kwiaty są niedostępne dla pszczół. Okazuje się, że chociaż lilak daje nektar, jednak zbyt długa rurka korony kwiatu uniemożliwia pszczołom sięgnięcie po niego.[1]
Trochę szkoda. Ciekawe jak smakowałby miód z bzu?
W Internecie znalazłam substytut, czyli miód z dodatkiem suszonych owoców czarnego bzu. I jeszcze sposób domowy:
‘Bzik’ czyli miód z kwiatu czarnego bzu.W Internecie znalazłam substytut, czyli miód z dodatkiem suszonych owoców czarnego bzu. I jeszcze sposób domowy:
Potrzebujesz:
1 część kwiatów czarnego bzu
2 części miodu – najlepiej wielokwiatowy o delikatnym smaku
Opcjonalnie cytrynę, płatki róży lub olejek różany
cały przepis na miód BZIK podaje Ewa Kozioł na swoim blogu.
[1] za Wikipedią - Leokadia Witkowska-Żuk: Rośliny leśne. Warszawa: Multico Oficyna Wydawnicza, 2013. ISBN 978-83-7073-359-9.